Всяка неделя, 19:00 - 20:00

Нямаме посланици в Багдад и Дамаск

Рейтинг:
3 0
Чуждестранните дипломати там се превръщат в потенциални заложници, заяви арабистът проф. Владимир Чуков

Откакто Барак Обама е президент на САЩ, се усеща затопляне на отношенията им с Иран. Вследствие на това традиционните партньори на САЩ – Саудитска Арабия и Израел, някак се отдалечиха.

Променя ли се политиката на САЩ и ЕС спрямо Иран и превръща ли се той в нещо като техен съюзник? Темата в предаването "ПИН КОД" по NEWS7 коментира арабистът проф. Владимир Чуков. Той направи сравнение на външната политика по времето на предишния държавен глава на САЩ Джордж Буш-младши и сегашния – Обама.

Какво се случва в Ирак и Сирия и ще има ли нова бежанска вълна към България

Според проф. Чуков Ирак заплахата е сравнително по-малка, защото по пътя на евентуалните бежанци към България има още една буферна зона – Кюрдистан. Важно е да се следят процесите, за да можем да действаме превантивно и да се подготвим, заяви той. По думите му обаче това е трудно, тъй като в момента няма български посланик в Багдад и в Дамаск. Няма желаещи, защото хората се страхуват за живота си. Както неведнъж сме се убеждавали, чуждестранните дипломати там се превръщат в потенциални заложници, припомни той.

Най-четени
В момента:
Еволюцията на огнестрелните оръжия
01:30
Галактически пътеводител
02:30