Всяка неделя, 19:00 - 20:00

Лоши управленски решения съсипаха здравеопазването

Рейтинг:
4 1
Темата за грешките в здравноосигурителната система и болничното лечение коментира д-р Илко Семерджиев

Основната характеристика на здравноосигурителния модел, въведен с реформата през 1999 г., в момента е нарушена. С плащането на здравноосигурителната вноска пациентът авансово покрива своите задължения и в момента, в който възникне нужда от здравна помощ, не следва да му бъдат искани пари.

Това заяви в интервю за предаването "ПИН КОД" по NEWS7 бившият министър на здравеопазването, учредител на Българския лекарски съюз, създател и първи директор на Националната здравноосигурителна каса д-р Илко Семерджиев.

По думите му заплащането за избор на екип е едно от първите неща, които са изкривили системата. То се превърна и в един от ефективните механизми за изнудване на пациентите, смята д-р Семерджиев.

През 2012 г. Здравното министерство децентрализира доставката на онколекарства и възложи на 83 болници да провеждат търгове самостоятелно. Година по-късно това задължение беше прехвърлено в НЗОК. Междувременно редица медикаменти поскъпнаха с близо 400%. Това показва, че едно лошо управленско решение може да се отрази пагубно на публичните финанси, коментира д-р Семерджиев.

Според него отменянето на опцията за приватизация на лечебни заведения е направило така, че вместо да се инвестира в съществуващите, да се подобри инфраструктурата им и да се обслужват пациентите по-добре, започнаха да се строят паралелни мрежи от частни болници.

В момента това са над 110 лечебни заведения. Ако преминаването към частни болници беше станало по линия на приватизацията, нямаше да имаме два пъти повече болници от необходимото и недостиг на пари за текущи разходи, категоричен е бившият министър.

Най-четени
В момента:
Антъни Бурдейн
10:10
Холивуд експрес