Всяка неделя, 19:00 - 20:00

Изборите изместиха крикета в Индия (част I)

Рейтинг:
0 0
Младите са ентусиазирани да изберат правителство, казва политологът Радж Верма

Разговорът за изборите в Индия, който започнахме по телефона с Уилфред Свенден, беше продължен по Skype с политолога Радж Верма - д-р по международни отношения от лондонското училище по икономика. В момента е гост изследовател в университета Юйлин (Кит).

- Здравейте, бих искал да си поговорим малко за изборите в Индия, но преди това, можете ли накратко да ни разкажете за индийската политическа система и как изглежда тя?

- Индийската политическа система е парламентарна система, основана на модела, оставен от британците, но тя също включва и много елементи от други страни като САЩ, например, особено в Конституцията. Структурата е федерална с централно правителство, но също има и щатски правителства. Сега са изборите за централното правителство, което се нарича Лок Саба, и има и избори на местно ниво, които се наричат избори за Видхан Саба, т.е. щатският законодател. Т.е. има два различни вида избори – едните са за избиране на централно правителство, правителството в столицата, която е Ню Делхи, където се намира парламентът, а другите са за 28-те щата. В Индия има местни избори, които се наричат щатски или асембли избори и те са за щатски законодател.

- Каква е електоралната система – пропорционална или мажоритарна?

- Мажоритарна. 545 места в Лок Саба, в парламента на Индия и трябва да има мнозинство от 272 души. Всъщност е 543, обикновеното мнозинство ще е от 272 души, а абсолютното мнозинство ще е 66% от местата.

- Това е еднокамарен или двукамарен парламент?

- Двукамарен. Горната камара се казва Раджя Саба, т.е. това, което на запад ще е Камарата на Лордовете. Долната камара се казва Лок Саба, или Камара на Общините, както би била наречена на запад.

- Каква е разликата в мандатния период между двете камари. Първата е с мандат от 5 години, а Горната Камара колко години е?

- Долната Камара, Лок Саба, е 5 години. Разбира се, трябва да е 5 години, но, ако има нови избори, този период ще е по-къс, ще бъде променен. Второ, Горната Камара, там пак някои кандидати или членове са номинирани от Президента, други са номинирани на базата на това дали са известни личности, като например един известен крикет играч, който е член на Раджя Саба, също така известни учени или артисти, или спортисти, всички те могат да бъдат номинирани от Президента. Има някои други хора, които са били избрани от щатите отново, т.е., ако един щат като Панджаб например има щатски законодател, състоящ се от една партия, то тогава е възможно много от членовете на Горната Камара да бъдат избрани и номинирани от щатския законодател, но това зависи от него самия. Т.е. има различни начини, по които членовете на Горната Камара могат да бъдат избирани.

- А как е формирано правителството? От парламента ли се избира или е номинирано от Президента?

О: Министър-председателят избира съвета на министрите, портфолиото се решава от него. После той дава списък на Президента и полага клетва, извършва клетвена церемония за министрите, съвета на министрите и правителството. Така че в Съвета на Министрите има два вида министри – единият вид е на щатско ниво, другият – на централно ниво. Т.е. Има два вида министри във федералното правителство. Eдните са министри, подобно на тези на Запад, другите министри се явяват нещо като заместник-министри, но те имат и отговорности на нивото на отделните щати.

- А кое е по-емоционално – шампионатът по крикет или изборите?

О: Хаха, това е труден въпрос! Мисля, че този път, тази година специално, 2014, младите са изключително ентусиазирани и имат огромно желание да изберат правителството. И поради тази причина за тези избори бих казал, че ... не че крикетът е по-малко важен, но изборите са важни и като че ли са станали малко по-важни в сравнение с предишните. Но въпреки това, шампионатът по крикет все още е важно нещо и ще продължи да бъде важно в тази страна.

- Знаете, че основният проблем на Индия е икономиката, бедността на голяма част от населението, така че от гледна точка на политическата перспектива, което е по-важно – работата, свършена от щатите или тази, свършена от федералното правителство за подобряване живота на индийците?

- Бих искал да отбележа и нещо, а именно, че по време на това правителство, правителството на Обединения прогресивен съюз, за втория, дори и за двата си мандата, за голям брой хора бедността беше премахната, беше облекчена в сравнение с всяко друго правителство досега. Социалните мерки, които бяха взети от това правителство, бяха по-успешни от всички други мерки, вземани от предишни правителства. Въпреки това, заради сериозни проблеми като липса на лидерство, корупция и т.н. правителството изпитваше сериозни трудности и няма да е изненадващо, ако настоящето правителство загуби властта.

Що се отнася до въпроса за бедността, бих искал да кажа, че, да, бедността е голям проблем в Индия, да, има някои мерки, които щатските правителства, както и централното правителство могат да предприемат, всъщност и двете страни взимат мерки. Има няколко програми, които се ръководят от централното правителство и няколко други, ръководени от щатските правителства, а средствата могат да бъдат предоставени от централното правителство и от щатските правителства за различни неща.


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ И ВТОРАТА ЧАСТ ОТ РАЗГОВОРА С РАДЖ ВЕРМА

 

 

Най-четени
В момента:
22:05
Еволюцията на огнестрелните оръжия
01:30
Галактически пътеводител