Всяка неделя, 19:00 - 20:00

Има ли бъдеще за европейския национализъм

Рейтинг:
0 0
Доц. д-р Здравко Попов за бъдещето на европеизма и евроскептицизма

В студиото на ПИН КОД за бъдещето на европейския национализъм, поведението, мястото и влиянието на националистическите партии в Европейския парламент (ЕП) разговаря доц. д-р. Здравко Попов - създател и първи директор на Дипломатическия институт към министъра на външните работи (2003 г. - 2006 г.) и бивш посланик на България в Чехия.

Тенденцията за навлизането на евроскептични партии съществува от 10 години и ако доскоро се смяташе за маргинална, днес трябва да се признае, че бележи растеж.

По думите на доц. д-р Здравков не се е допускало, че тази тенденция ще влезе в много сериозен конфликт с по-традиционните партии, "населяващи" ЕП през последните 50 години.

Изводите, които могат да бъдат направени след Евроизбори 2014, са, че европейските граждани продължават да не се интересуват много от изборите за евроинституции, както и това, че в същите тези институции има много представители на евроскептични и националистически движения.

Статистиката сочи, че на всеки 10 човека в Европа, едва четири са гласували за ЕП, поясни доц. д-р Попов. И още - одобрението към тези партии е скочило с 10%, което значи, че в сегашния парламент 30% от местата ще бъдат заети от партии с националистически и дори с екстремистки уклон.

Противоборството, което се оформя, вече не е между леви и десни партии, а между европеисти и националисти, еврооптимисти и евроскептици, смята Здравков.

Фактът, че толкова много комунистически партии влизат в ЕП, означава, че дневният ред в парламента ще бъде изцяло променен. Те няма да играят само роля на шумна агитка, но активно ще променят темите, по които се дискутира, което ще доведе до радикализация и изостряне на позициите. Евроскептицизмът не е явление само с негативна окраска, то ще покаже слабите страни на европеизма.

Най-четени
В момента:
Създаването на нова Земя
09:00
09:10
Южният Пасифик
10:00
10:10
Поглед в бъдещето