Всяка неделя, 19:00 - 20:00

Икономически растеж в България - мисията невъзможна?

Рейтинг:
2 0
Няма да постигнем напредък и през следващите няколко години
Състоянието на икономиката у нас няма да се промени и през следващите две години, прогнозира финансистът Любомир Дацов, понастоящем и общински съветник в Столична община.

Ако трябва да се сравнява състоянието на икономиката и публичните финанси, то е малко по-добро спрямо това от миналия април. Има съживяване на икономиката, но това не значи, че бюджетът се изпълнява по план - прогнозите за повишаване на БВП с 2% не се изпълниха, каза в студиото на "ПИН КОД" Дацов.

Данните обаче сочат за повишение с над 1%. Факт е, че спрямо миналата година това е два пъти по-висок растеж. За първи път имаме положителни данни във връзка с безработицата и заетостта едновременно. Онова, което остава непроменно, е политическата стабилност, каквато имаше и по времето на управлението на Бойко Борисов, и сега, когато властта е в ръцете на кабинета "Орешарски".

Поне до 2017 г., според прогнозите на правителството, ще има дефицит, което означава, че ще има и дълг.

"Не казвам, че е лесно да се преобърнат нещата, защото това означава да се преструктурират разходите, което е и политически, и технически трудно изпълнимо. Другото условие е да се направят по-високи приходи, а това изисква да има по-висока заетост и по-високи обороти, както и по-висока събираемост", поясни специалистът.

Независимо от скромния растеж, Дацов не е оптимист за положението през следващите няколко години. България се нуждае от устойчиво развитие от поне 3-4%, но едва ли скоро ще се доближим до тези стойности. Нито една политическа сила досега не е предложила нова икономическа философия, констатира още той.
Най-четени