Всяка неделя, 19:00 - 20:00

Битката за шеф на ЕК навлиза в решителна фаза

Рейтинг:
1 1
Кой ще надделее?

Тази седмица основните критици на Жан Клод Юнкер организираха мини среща на върха в Швеция с идеята да неутрализират шансовете му за поста. Сценарият обаче не сработи. Швеция, Холандия и Великобритания поканиха немския канцлер на разговори, но вместо да получат своето, чуха единствено потвърждение от страна на Ангела Меркел, че с изнудване нещата няма да станат.

Натискът срещу нея самата в Германия да зачете вота на европейците нараства и изглежда ситуацията отива към план Б. При него Юнкер може да получи поста на ЕК, но ако поеме няколко твърди ангажимента - да не блокира опитите на Великобритания да предоговори някои аспекти на членството си, да приеме няколко ясни приоритета по задание на страните членки и други.

Малко вероятно остава италианският премиер Матео Ренци да се присъедини към блокиращо мнозинство, защото той ще предпочете да договаря по-толерантно отношение към Италия. В същото време, британският премиер допълнително усложни положението си. В битката срещу Юнкер той поиска и получи подкрепата и на опозиционната лейбъристка партия и направи нещо като национален фронт срещу него, което обаче по никакъв начин не засилва позициите му нито в Брюксел, нито в Лондон.

Проблемът е, че ако тихият еврократ от Люксембург бъде избран, британците много трудно ще могат да преговарят успешно начело с Камерън. Традиционно евроскептичната преса на Острова отново е наострила копията, но шансовете за успех намаляват. В тази битка предстоят още рундове, но все повече изглежда, че Юнкер ще получи своето, а критиците му ще трябва да бъдат компенсирани с други позиции в европейската политика.

Най-четени
В момента:
Южният Пасифик
10:00
10:10
Поглед в бъдещето
11:00