Всяка неделя, 19:00 - 20:00

Активните хора в България засрамиха политиците

Рейтинг:
2 0
Това заяви директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова

Сумата, събрана за пострадалите при наводненията, надхвърли 600 хил. лв. Oчаква се след включването на големите корпоративни партньори на БЧК тя да надхвърли 1 млн. лв.

Изразходването на събраните средства се контролира от Обществен съвет, състоящ се от журналисти, общественици и представители на Православната църква. Информация за всяко тяхно решение, включително отчет на направените разходи, ще бъде публикувана в интернет страницата на БЧК и достъпна публично. Ще бъде отчетен всеки лев, влязъл по сметките на Червения кръст. Това увери председателят на БЧК Христо Григоров в интервю за предаването "ПИН КОД" по NEWS7.

Изключително важно е за постадалите във Варна да бъде осигурен подслон и до края на октомври да имат нови жилища, за да посрещнат зимата с покрив над главите си.

Кампанията продължава

Григоров заяви, че основният дял от даренията идват "от нашите баби и дядовци" – хората с малко пари и ниски пенсии. Единици са политиците и народните представители, включили се в кампанията.

Дарителската кампания няма да приключи. Номер 1466 и сметките на БЧК остават отворени, защото подпомагането трябва да бъде дългосрочно.

По темата за дарителските акции потърсихме и гледната точка на директора на Българския дарителски форум Красимира Величкова. По думите й над 1000 са пострадалите семейства, за които е постъпила информация. Кампанията трябва да продължи, за да се събере необходимият ресурс и да се помогне на всички. Нужда има както от още дарения, така и от доброволческа работа.

Доброволчеството в България се развива

Координацията обаче не е добра, призна тя. По думите й е нужна среща между всички организации, които се опитват да помогнат – здравните медиатори, БЧК, Националният алианс за работа с доброволци, Българската хранителна банка. Целта трябва да бъде по-добро разпределение на работата, избягване дублирането на една и съща дейност и оптимално използване на наличната помощ.

Културата на дарителство и доброволчество в България се развива, отбеляза Величкова. По думите й огромна част от активните хора в България са показали, че са по-добри политици от политиците. Те са не само на място и с лопатите в калта, а и се включват активно във взимането на решения, организацията и координацията на помощ – както след бедствия, така и при нужда от помощ за бежанците.

Най-четени
В момента:
06:00
Невероятният мозък
07:10
Чиста наука