понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Житницата на България няма противоградна защита

Рейтинг:
0 0
Според шефа на Агенцията за борба с градушките в района просто ледени късове не падат често

С падналите напоследък на различни места в страната градушки възникна проблемът за недостига на ракети за борбата с градоносните облаци. Земеделците от Крайдунавска Добруджа обаче от години поставят въпроса по друг начин – защо в региона, наречен житницата и кайсиевата градина на България, няма построена нито една противоградна станция.

Стопаните от региона са поставяли неведнъж въпроса за изграждане на такива градобитни станции на вниманието на местните и централните власти, но отговор няма.

Директорът на Агенцията за борба с градушките Николай Николов има свое обяснение за липсата на инициатива в тази насока:

"Във  всички статистики от годините, ние разполагаме с около 45-годишна история и и архиви със статистика, този регион не е много силно градобитен. Не е икономически изгодно да бъде защитена тази територия, тъй като изделията, които ще изстреляме, и съответно парите, които ще бъдат използвани за тази градозащита, не биха се сравнили с щетите, които биха търпели тези региони."

Такова обяснение не се приема от добруджанските земеделци. Те искат помощ за защита от градушките, каквато се дава в Гърция, Италия, Полша и други европейски страни.

Най-четени
В момента:
04:40
Пътуване със CNN
04:55
Градове на бъдещето
05:35
Чудесата на природата