понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Защо съхраняването на стволови клетки не е масова практика у нас

Рейтинг:
0 0
Причината е финансова, съхранението им в тъканна банка е между 4500 - 8 хил. лв.

През изминалата година около 1700 български двойки, очакващи бебе, са решили да съхраняват стволови клетки, изолирани от пъпната връв на новороденото си дете. Подобна услуга се предлага в България от около 10 години и през това време проби за съхранение са дали над 10 хил. български семейства. Процесът, който може да спаси стотици деца и възрастни от редки заболявания, все още обаче не е масов в страната.

Д-р Любомир Бойчев е началник на АГ-отделението в тутраканската болница. Както там, така и в своя медицински център, той е вземал вече стотици проби за съхранение при раждания на бебетата.


"Това е добро, защото виждате колко бързо се развива медицината и няма нищо лошо да се съхрани тъканен материал – дали стволови клетки, дали мезихимни клетки, които потенциално са ваши, те са 100% идентични с вашето тяло. Така че никой не знае след 10-15 години докъде ще е стигнала науката и в какъв обем могат да бъдат използвани те", коментира Бойчев.

Изследванията върху стволовите клетки са едно от най-перспективните направления в съвременната медицинска наука и върху тях са възложени много очаквания във връзка с нелечимите днес заболявания
като левкемия например.

Надали има родители, които не биха искали да съхранят клетки при раждане на бебето си. И въпреки че през последните години все повече родилки се съгласяват на такова съхранение, явлението все още не е масово.

"Може би на 10 жени на две вземаме,
а някой път от 100 само на една. Това е заради финансовата част на страната", обяснява Бойчев. За тази услуга в тъканна банка в България трябва да се заплати за съхранение през 20-годишен период от 4500 до над 8000 лв. За млади двойки в бедни райони като Силистра например това е непосилно за семейния бюджет.

Кога и как
финансите на младите двойки в България ще им позволят масово да съхраняват клетки при раждането на бебетата си, никой не може да каже. Да се надяваме да е скоро.

Най-четени
В момента:
Срещу стихиите
12:10
Екстремни експедиции