понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Възстановяват баните на Сюлейман Великолепни край Бургас

Рейтинг:
2 2
Археологическият обект ще бъде достъпен за посещения от следващия туристически сезон

Музей с действаща баня в римски стил ще бъде изградена на територията на Аква Калиде. Това е част от проекта за термите в бургаския квартал "Ветрен".

Там се намират и баните на Сюлейман Великолепни. Туристите, които отиват да разгледат банята на султана, ще минават по стъклен подход. Под него ще се виждат разкопките на откритите досега римски терми.

Археологическите разкопки на Аква Калиде Термополис бяха възобновени преди дни. До края на април трябва да приключат дейностите по реставрация на баните на Сюлейман.

Те са включени в проекта "Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа", който се изпълнява съвместно от общините Бургас, Приморско, Малко Търново, Средец и Камено. Така се създава цялостен туристически продукт, който има за цел да привлече повече туристи.

Миналата година беше направена реконструкция на външната част на банята. В момента се ремонтира вътрешната част. Те ще бъдат възстановени в своя автентичен вид – така, както са били построени някога от Сюлейман Великолепни. Всичко ще бъде облицовано с мрамор – включително басейнът. Входът към нея ще бъде оформен със стъклено тяло, така, че археологическите разкопки и старата римска баня, която се намира точно отдолу, да се виждат.

По този начин ще бъдат показани различните културни пластове на Аква Калиде Термополис. Под баните на Сюлейман Великолепни има римски и византийски бани, както и средновековна българска. Тук са намерени и над 200 монети, които датират от IV в. пр. Хр. до XIX в. включително.

На територията на Аква Калиде ще бъде изграден и музей. В сутерена му ще има действаща бяна в римски стил. Тя ще бъде достъпна за ползване от туристите срещу заплащане. Археологическият обект ще бъде достъпен за посещения от следващия сезон.

Най-четени