понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Възрастните хора имат нужда от две добри думи

Рейтинг:
6 0
Частна охранителна фирма им купува лекарства и ги води лекар

Възрастните хора в големия град запазват социалните си контакти и средата си, но големият проблем е в малките населени места, където се сблъскват с истинската изолация. Техният проблем не са парите, а нуждата от един час внимание. Него не могат да си купят на никаква цена, коментираха в студиото на "Още нещо" по NEWS7 директорът на БЧК в Пловдив Таня Георгиева и Александър Апостолов – шеф на охранителна фирма, която от две години на доброволни начала помага на възрастни хора.

Водим ги на лекар, купуваме им лекарства, хранителни продукти. Не сме върнали никой за нищо, което ни е потърсил. Понякога се случва някоя баба да ни звънне, защото крушката й е изгоряла, дотолкова са свикнали да разчитат на нас, разказа Апостолов.

Напоследък обаче зачестили случаите, когато спешно карат хора до болницата. Затова се обърнали към Българския червен кръст с молба всички служители на фирмата да минат курс за оказване на първа помощ, за да са адекватни в такива ситуации.

В същото време възрастните хора се опитват да ги щадят и да не ги разкарват напразно, но понякога това се случва с риск за здравето им. Затова се опитват да ги "възпитат" да ги търсят по-често.

Апостолов е категоричен, че за доброто не са необходими само пари, а човещина. За възрастните хора тази доброволческа дейност пък често е жизнено необходима.

Най-четени
В момента:
Египетската империя
00:50