понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Уникална каменна църква тъне в забвение

Рейтинг:
1 0
Картинна галерия под открито небе показва хилядолетни рисунки

Уникална средновековна църква с единствения на Балканите оцелял каменен иконостас стои забравена в черковния двор на врачанското село Царевец. Местните хора се възмущават, че този рядък паметник на архитектурата и духовността от Второто българско царство не е намерил място в списъка на 50-те малко известни туристически забележителности у нас, към които привлича вниманието щедрата рекламна кампания за 2 млн. лв.

Малката каменна църква "Свети Николай", покрита с плочи от пясъчник, е построена през XIII век по времето на Второто българско царство. Село Царевец е прочуто със своите каменоделци и кариерите за бял варовик, затова тук всичко - двете църкви и училището, са издялани от камък от основите до върха. Част от каменоделската слава на този край е и уникалният зидан каменен иконостас на средновековната църква, която пази спомен за самоуки зографи от величината на Боянския майстор.

Старинният храм е обявен за паметник на културата преди половин век, преди две десетилетия е извършена реставрация на стенописите и те греят с възкресена красота.

Учените допускат, че находката в местността Шупловица може да се отнесе към периода между VIII и ХVI в. Изключителната картинна галерия под открито небе съдържа множество рисунки на конници, тотемни маски, стрелци с лъкове, елени, коне, слънчеви символи и свастики, чиито стилов анализ позволява да бъдат датирани още от праисторическо време. Връзката между двата исторически обекта може да стане много атрактивна за туристите.

Надеждите на хората от село Царевец са за едно ново възраждане на тази столица на белия варовик, която пази самобитни съкровища на историята и културата от древни времена.

Най-четени
В момента:
Секретни мисии
10:10
Пътят до Рио
11:10
Пътуващи бизнесмени