понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Учени обещават вечна младост след 20 години

Рейтинг:
5 0
Дотогава ще се сложи край на рака и още редица болести, категорични са футуролози

Краят на стареенето, лечението на рака, четенето на мисли и роботите хуманоиди вече не са обект единствено на научната фантастика.

Благодарение на шеметното развитие на технологиите, в следващите 20 години всички ние ще ги видим с очите си.

Гаранцията за това е на футуролозите и специално на д-р Хосе Кордейро – учен от световна величина. Вчера (20 април) той изнесе лекция в Аулата на Софийския Университет, организирана от българския клон на глобалната аналитична мрежа Millenium Project, която разработва прогнози за бъдещето.

Нано- и биотехнологиите, информационните технологии и когнитивната наука, свързана с изкуствения интелект, ще променят човечеството и човеците, сигурен е д-р Хосе Кордейро.

За да убеди неверниците, изтъкнатият футуролог демонстрира на практика някои технологични "чудеса", които трудно се вписват в рамките на настоящето.

Средство за телепатично общуване е една от най-невероятните технологии, която ще влезе в живота ни, смята д-р Кордейро. Заедно с изкуствения интелект, роботиката, и космическите пътувания, тези технологии ще се случат, защото се развиват с изключителна скорост.

Д-р Кордейро представи и чип, който дешифрира човешките гени. Веднъж, след като хората декодират собствения си геном, те ще знаят към кои болести са предразположени.

Така повече няма да бъдем лекувани, а ще можем да се предпазваме още преди болестта да е дошла, коментира световно известният футуролог.

Медицината също ще се промени напълно с главозамайващото темпо на развитието на технологиите.

В рамките на 30, до 40 години хората ще могат да спират и стареенето, предсказва д-р Кордейро. Тогава ще станем свидетели на "смъртта на Смъртта", както се изразява футурологът.

Но още преди това човечеството ще се сбогува с един от най-големите си и мъчителни кошмари – ракът.

В следващите години интернет също ще се развие главоломно. Целта на големите компании е до 7-8 години цялото население да е свързано в мрежата.

Всички наши устройства ще бъдат включени в интернет – автомобили, домакински уреди, широко приложение ще намерят сензорите...

Футуролозите предричат и бързото развитие на изкуствения интелект. Типичен пример за присъствието му в наши дни е гъвкавата операционна система за мобилни телефони – Android.

Според Кордейро обаче, в следващите 15-20 години развитието на изкуствения интелект ще напредне дотолкова, че няма да знаем дали разговаряме с човек или с машина.

Доскоро фантастика, всичко това сега е реален поглед в бъдещето... Технологиите са в надпревара с времето. А на нас, хората, се пада съдбовният избор да намерим вярната посока.

 

 

Най-четени
В момента:
Избранное
02:20
03:15
Фронтова линия
04:15
Чудесата на природата: Командорските острови