понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Цената на тока - между икономическия плюс и социалния минус

Рейтинг:
0 0
От 1 януари 2016 г. влиза в сила либерализацията на енергийния пазар у нас

Край на спекулациите с цената на тока - от 1 януари 2016 г. влиза в сила либерализацията на енергийния пазар у нас и цената на тока няма да се определя от независимия регулатор  под натиск от държавата или с ходатайство на различни лобита. 

Най-големият играч на този пазар ще бъде АЕЦ "Козлодуй", която досега продава електричество на регулирания пазар под себестойност и въпреки това отчита за полугодието рекордна печалба от 116 млн. лв. Това е възможно благодарение на продажбите по определена квота и на свободния пазар у нас, което позволява централата със собствени средства да финансира дейностите по удължаване на срока на експлоатация на V и VІ блок и повишаване на номиналната им мощност, съобщи директорът на централата Димитър Ангелов. 

Централата очаква НЕК да си погаси вересиите от 120 млн. лв., което ще стане възможно след вземането на банков заем за разкъсване на омагьосания кръг от междуфирмена задлъжнялост в енергетиката.

Прогнозата е, че до 5 ноември 2016 г. всички документи за удължен срок на V блок ще бъдат внесени в регулиращия орган за издаване на нов лиценз. За това са необходими 240 млн. евро.

Тези средства ще се възвърнат многократно с производството на екологично чиста и евтина електроенергия за десетилетия напред. Актуалният въпрос е обаче дали след либерализацията справедливата цена на тока на свободния пазар ще бъде и социално възможна за потребителите? 

Най-четени
В момента:
20:00
20:30
21:00
Помощ от небесата