понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Тайните на здравословното хранене

Рейтинг:
0 0
Новият подход цели да покаже на децата колко е лесно да се живее здравословно

България се нарежда на шесто място в ЕС по затлъстяване на деца от 11 до 17-годишна възраст. Всеки трети първокласник у нас е с наднормено тегло.

Двойно повече затлъстели българчета само за седем години, показват анализи на експерти в тази област. И това се случва въпреки различните програми и часове в училище за здравословно хранене и начин на живот на подрастващите.

В Силистра решиха да сменят подхода и да представят пред децата истините за храната и здравословния начин по един нестандартен и любопитен начин.

Д-р Въздухаров, д-р Гладников, д-р Бълбуков и още техни колеги разпънаха в двора на силистренското СОУ "Кирил и Методий" палатките на своята Детска здравна къща и поканиха децата да видят, че здравословният живот не е труден избор.

"Това е "здравно приключение" за децата от 1-ви до 4-ти клас. Представят се осемте здрави принципа от поредицата "Нюз старт", казва представителят на фондация "Грижа за здравето" Ангел Ангелов.

Това, което засягат те, са правилното хранене, излагането на чист въздух, слънчева светлина, независимостите, водата и правилното използване на движението и съответно всички тези осем здравни принципа, които са на разположение по всяко време.

Представянето на здравните истини и правила е изключително нагледно и забавно.

"Даваме им възглавничка, за да знаят колко сън е нужен на човек – за възрастните, децата, бебетата", казва Донка Петрова.

Според преподавателите, които всеки ден виждат какво децата избират за ядене, битката за техния здравословен избор няма да е лека. И задължително започва от семейството.

"Може би храната, която се предлага и в хранителните магазини, е оказала много голямо влияние още от ранна детска възраст. Хубавите, шарени, лъскави опаковки и на чипсовете, и на всички останали... Мисля, че много време трябва да мине, за да осъзнаят самите те, че тези лъскави опаковки... не са толкова полезни и здравословни храните вътре в тях. За това трябва и голямо съдействие от страна на родителите", категорична е Цецка Цонева.

Инициативата е на фондация "Грижа за здравето", подпомогната от Регионалната здравна инспекция, а намеренията се нестандартното обучение да продължи и при по-големите ученици.

Най-четени
12:00
12:10
Световен пътешественик