понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Стягат тунелите в Искърското дефиле

Рейтинг:
0 0
Те са строени преди повече от 60 години по крайно примитивни методи и остарели технологии

След десетилетия на рискова експлоатация започна авариен ремонт на каменните тунели по пътя Мездра-София в Искърското дефиле. Тунелите са много живописни, но и твърде опасни, защото се крепят на неустойчиви скални масиви, подложени на силна ерозия в изключително стръмни терени.

Тунелите по панорамния път през Стара планина са строени преди повече от 60 години по крайно примитивни методи и остарели технологии. Отворите са пробивани директно чрез взривяване на скалите, без да се прави допълнително укрепване и облицоване с железобетон. Това е предизвикало локални свлачища и течове по сводовете на четирите тунела между Лютиброд и Черепиш, което води през зимата до огромни ледени висулки, а през другите сезони предизвиква каменопади и ерозия.

Рискът досега е бил за сметка на преминаващите возила, но ескалацията на падащите камъни тази пролет предизвика най-сетне аварийния ремонт.

В продължение на три месеца ще бъде извършено обрушване на изветрелите скали и укрепване на тунелите с железобетонни пояси, основи и сводове. През това време рискът от произшествия остава, защото ремонтът се извършва без спиране на движението, с помощта на локални светофарни уредби за всеки тунел.

И тук идва неочакваният скандал: неизвестни лица вече са задигнали една светофарна уредба, вероятно за да я препродадат на черния пазар на половин цена. И сега строителите обмислят варианта да поставят и видеокамери да пазят... светофарите.

Най-четени