понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Спешна помощ по стандарт

Рейтинг:
0 1
Новите изисквания влизат в сила до края на октомври

Новият стандарт за Спешната помощ у нас се очаква да влезе в сила до края на октомври. Той предвижда още по-голяма площ, леглова база с денонощно наблюдение на пациентите, паникбутони, модерни шокови зали.

С новите правила в спешните отделения на болниците ще се въведе регистратура и кодове, с които да се определя състоянието на пациента. Предвижда се още те да заемат поне 700 квадрата. В тях ще трябва да има и най-малко осем места за преглед.

За да заработи стандартът в "Пирогов, където е първата шокова зала в България и част от техниката е на повече от 20 години, ще са нужни между две и четири години. Най-трудно ще е обучението на спешни лекари.

За модернизирането на Спешната помощ ще се използват европейски и национални средства. От Европа страната ни ще получи над 80 млн. евро.

Очаква се до края на годината да е готова картата за спешната помощ у нас. С нея се променят районите, обслужвани от центровете и филиалите. Целта е екипите да стигат по-бързо до нуждаещите се.

С европейски средства ще бъдат закупени и 400 нови линейки. Така през 2020 г. та най-старите коли трябва да са на 4-5 години.

Най-четени
В момента:
Красотите на Русия
16:30
Професия: битката за баретата
17:30
Фронтова линия
18:30