понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Ще правят етичен кодекс за донорството

Рейтинг:
3 0
40 хил. българки чакат донорство на яйцеклетки. Разберете какво ще направят за тях от фондация "Майки за донорство"

Новоучредена фондация стартира дискусия за създаване на етичен кодекс за даряване на генетичен материал. "Майки за донорство" е проект на фондация "Искам бебе" и ще развива дейност за защита правата на донорите, организиране на информационни кампании и иницииране на законодателни промени.

Валя Попова, един от членовете на управителния съвет, гостува в предаването "Още нещо" по NEWS7, за да разкаже повече за идеите на фондацията. Тя сподели какви са предразсъдъците и какво притеснява хората, когато стане дума за донорство на яйцеклетки. Основният мит е, че от донорство в България се забогатява. Всъщност то е безвъзмездно и анонимно, обясни тя.

В разговора се включи и Йорданка Стойкова, която вече е дарила яйцеклетки. Тя разказа, че дълго време обмисляла идеята, но се вдъхновила и взела решението след репортаж по телевизията. Донорството по никакъв начин не застрашава здравето на жената. Самата Йорданка преди да стане донор е родила едно дете, а сега планира да има и второ.

40 хил. българки чакат донорство на яйцеклетки. Какво ще направят за тях от фондация "Майки за донорство" чуйте от разговора в студиото на "Още нещо".

Най-четени
В момента:
Чиста наука
09:00
09:10
Антъни Бурдейн
10:10
Холивуд експрес