понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Ромският проблем беше създаден, за да се прибират пари

Рейтинг:
4 0
Българският политически елит се възползва от това, което се случва в Гърмен, казва Анна Кръстева

Ромският проблем беше създаден изкуствено в годините на посткомунизма, за да се усвояват пари и за да извличат партиите дивиденти от това, което се случва. Това е голямата катастрофа на демократичния ни преход, коментира в студиото на "Още нещо" политологът Анна Кръстева.

Посткомунизмът си избра ромите да са виновни за всички проблеми в обществото. Преди няколко десетилетия бяха ли те виновни за всичко, имаше ли я тази неграмотност сред тях, имаше ли го това множество от ромски деца, които не ходят на училище. Лъжа е, че ромският проблем е вечен, добави тя.

Българският политически елит се възползва от това, което се случва в Гърмен, а непосредствената отговорност носи партията, която управлява общината. От 16 години това е ДПС, категорична беше тя.

Заблуда е, че се работи целенасочено по интеграцията на ромите. Това, което се случва, са различни програми и работа на парче. Докато не започне да се прави нещо сериозно и ясно – както за ромската общност, така и за българската, че мърдане няма да има, ситуацията ще е такава, отбеляза журналистът Стояна Георгиева.

Най-четени
В момента:
12:00
12:05
Уикенд
12:20
Порталът
12:30