понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Родители в защита на ресурсните учители

Рейтинг:
0 1
Не бива да се закриват ресурсните центрове в името на нещо уж по-добро, което не се е доказало практически

Реформа или проформа се готви в образованието? Това се питат родителите на деца със специални образователни потребности от Враца, които се срещнаха с председателя на парламентарната комисия Милена Дамянова и дискутираха с нея промените в Закона за образованието.

Според тях не бива с лека ръка да се закриват ресурсните центрове в името на нещо уж по-добро, което не се е доказало практически.

Дамянова заяви, че ще бъде престъпление да се отлагат промените, за които се говори повече от 10 години и са плод на сериозна работа от експерти и педагози. Според нея протестите на учители и родители са неоснователни, защото нито едно дете със специални образователни потребности няма да остане без специализирана помощ и нито един педагог от ресурсния център няма да загуби работата си. 

"В момента в страната имаме 28 ресурсни центрове в областите, в общините са 264 и нашето желание е в колкото се може повече общини да се създадат такива центрове, а ресурсните учители да бъдат в детските градини и училищата, където са децата. Става дума за реорганизация, което ще осигури по-голям достъп до тези грижи. Ресурсните учители ще пътуват само в рамките на общината, или ще бъдат назначени в училищата", обясни Дамянова.

Много от родителите обаче не вярват на хубавите обещания и настояват да не се закрива онова, което работи, преди да е създадено нещо по-добро и доказано в практиката.

Родителите настояват за промяна и прецизиране на някои двусмислени текстове в закона. Дамянова обеща това да стане на предстоящо обсъждане в широк кръг на 3 февруари в парламента.

Най-четени
В момента:
16:00
16:05
Босове под прикритие
17:00