понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Расте броят на самоубийствата при младите

Рейтинг:
0 0
Проблеми в семейството и липсата на комуникация са основните причини за зловещата статистика у нас

Липсата на ефективна комуникация в семейството и неглижирането на проблемите е основната причина младежи да посягат на живота си. Това понякога е вик за помощ, който се стреми да привлече вниманието на околните, обясни в "Още нещо" д-р Владимир Наков, психиатър от Националния център за обществено здраве и анализи.

Голяма част от младежите, които правят опит за самоубийство, са подложени на психически тормоз вкъщи, докато при юношите причините са комплексни – проблеми в семейството, липса на социална компетентност, комуникативни умения и емоционални проблеми с противоположния пол.  

Темата не трябва да се неглижира. В повечето държави, в които се работи с цел превенция на самоубийствата, обучението и образованието започва както при децата, така и при родителите още в 3-ти – 4-ти клас.  

Освен децата и юношите, през последните години се наблюдава и увеличение на самоубийствата при възрастните. Мит е, че водещите мотиви са финансови. Липсата на ефективна комуникация в много случаи се оказва фатална. Когато човек има проблеми, той трябва да говори за тях, а не да се оставя да се натрупат, обясни д-р Наков.

Най-четени
В момента:
22:05
Еволюцията на огнестрелните оръжия
01:30
Галактически пътеводител