понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Пороите отнесоха покрива на стара църква

Рейтинг:
2 0
От дъждовете поникнаха половинметрови печурки

Врачанското село Камено поле пострада от незапомнен потоп. Наводнени са над сто къщи, дворове и стопански постройки, но въпреки щетите по техните домове, хората от селото се тревожат най-вече за старинната си църква и разрушените уникални стенописи.

Покривът на близо 200-годишна църква не издържа на бурята, градушката и силния порой и многобройните течове са наводнили голяма част от уникалните стенописи. На много места живописният слой вече се лющи и пада заедно с мазилката. За спасяването на този паметник на културата от 1836 г. е нужен спешен ремонт на протеклия покрив и реставрация на стенописите. Кметицата на селото Цветелина Ботева иска помощ от  Министерския съвет, защото община Роман няма възможност да отдели необходимите средства. "Надявам се, че ще отвърнат на молбата ни", казва кметицата.

Любопитното е, че по стара традиция подът на църквата в Камено поле е постлан с черги, които придават домашен уют на храма, но и те са подгизнали от наводнението. Местните хора ще започнат дарителска кампания за събиране на средства за ремонта, обаче повечето жители на селото са възрастни с малки пенсии и няма да могат да съберат значителна сума.

Те се тревожат, че ако ремонтът се забави, тяхната църква може да последва съдбата на полуразрушената Пуста църква от римско време, която се намира на два километра от селото и е на път да изчезне съвсем. За отстраняването на щетите от наводнението в Камено поле пречи и липсата на програми за временна заетост към кметството.

"Имаме само един работник, който едва ли ще се справи с отстраняването на всички щети", допълва кметицата.

Но както мъдро е казал народът - всяко зло за добро. След пороите в землището на село Камено поле се появиха гигантски гъби, като печурка с диаметър половин метър.

Най-четени