понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Пилотите ни в Судан не са заложници

Рейтинг:
4 1
За тях не е искан откуп, може да ги пуснат още днес, каза арабистът Оля Ал-Ахмед

Българските пилоти в Южен Судан не са заложници. Те са в ръцете на групировката "Народно движение за освобождение на Судан Север", която се бори се за промени в режима на Северен Судан. В момента се проверява дали те наистина работят за организацията на Оон за прехрана, или са шпиони на Северен Судан, въпреки че разполагат с всички необходими документи, обясни в студиото на "Още нещо" арабистът Оля Ал-Ахмед.

Тя беше категорична, че не трябва да се прави аналогия с предишния случай от 2011 г., когато трима български пилоти действително бяха в плен в продължение на няколко месеца.

В момента се водят преговори, нашите шестима сънародници може да бъдат освободени буквално всеки момент. Не трябва да се притесняваме, просто в Судан всичко се случва бавно и никой не бърза заникъде, успокои тя.

Оля Ал-Ахмед припомни, че от 2011 г. официално е разделен на две държави – Северен Судан и Южен Судан, а България призна Южен за приятелска държава.

По този и по повод терористичните атаки в Европа от първите дни на годината тя призова политиците ни да внимават с кого се прегръщат.

Трябва да си пазим интереса, а не да тичаме като кученца след някого. Това е неправилно, каза арабистът.

Най-четени
В момента:
00:00
Народни коли с Джеймс Мей
00:50
02:30