понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Пенсионер с уникален жест за български храм

Рейтинг:
1 0
77-годишен мъж отдели от скромната си пенсия, за да почете храма в с. Айдемир
77-годишен пенсионер подари мраморна плоча на най-стария православен храм в североизточна България - "Св. Троица" в с. Айдемир, Силистренско.

Григор Шопов получава 179 лв., което не му пречи да прави жестове, за които другите не се сещат, нямат желание или просто не са им по сърце.

Решил да направи паметна плоча за 180-годишнината на черквата "Св. Троица". Поръчал плочата от мрамор със собствени средства. Иска поколенията да помнят историята на малката църква, изградена от руски войници през 1843 г. В нея все още могат да бъдат видени стоящите свещници, направени от дулата на пушките. В храма е намерена плащеница на 200 години, там се съхранява и рядка икона на Богородица Скоропослушница, за която се знае, че помага на онези, които трябва да вземат спешно и трудно решение, както и на бездетните.

Шопов е работил 11 години в селото и пази скъпи спомени, иска и следващите поколения да обичат и почитат духовното пространство на скромния храм.

За своя сметка Григор е създал и пътеводител на крайдунавския град Силистра. Наскоро подарил 103-годишна мандолина на Етнографския музей в града.
Най-четени
В момента:
01:30
Галактически пътеводител
02:30
03:20
Галактически пътеводител