понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Патриотична приказка

Рейтинг:
0 0
Пенсионерка дари всичките си спестявания за паметник на Левски

Времето на патриотизма не е отминало и през XXI век - това показва родолюбивата приказка, разказана в Мездра от дарителката Пенка Георгиева, която дари всичките си спестявания - общо 10 хил. лв.,  за издигане на паметник на Апостола на свободата.

След четири години ходене по мъките на кризата, мечтата на дарителката се сбъдна и в малкото градче хората се събраха да открият тържествено бюст-паметник на Васил Левски.

Пенка Георгиева е на пенсионна възраст, но продължава да се труди. Тя е скромен човек с ограничени доходи, има малко ламаринено магазинче, където поддържа патриотичен кът за Левски, Ботев и за българската история.

Идеята й дошла след посещение на група общински съветници от Мездра за поклонение пред паметника на Апостола във Враца. Тогава се запитала защо няма паметен знак, че Васил Левски е основал тайни революционни комитети в съседните на Мездра села Долна Кремена и Лик. И започнала публична дарителска кампания.

Първите дарени пари били спестяванията й.

Най-активно в дарителската кампания се включват учениците от мездренските училища, които правят коледни и великденски благотворителни базари, поставят кутии за дарения.

За голямо огорчение на децата от основно училище "Христо Ботев" неизвестен крадец задигнал кутията с дарения, поставена в коридора пред учителската стая. Но нищо не можело да спре родолюбивата акция.

Няколко години продължава борбата с неверието на част от местната общественост, за да се сбъдне мечтата.

Дарителката от Мездра е категорична, че патриотизмът не се предава автоматично от поколение на поколение, а трябва да се възпитава.

Най-четени