понеделник - петък, 10:00 - 11:30

Пълно запрещение = гражданска смърт

Рейтинг:
6 3
Законът върти нуждаещите се от помощ в омагьосан кръг и не позволява да им се окаже подкрепа

24-годишният Димитър Христов (Митко) е поставен под пълно запрещение заради психичното заболяване, от което страда – параноидна шизофрения. Майка му Биляна е законният му настойник от август 2013 г. Оттогава тя вече е получила предупреждение, тъй като не се справя със задълженията си.

Община Слатина иска да учреди друг настойнически съвет за Митко. По думите на районния кмет Антоанета Апостолова отношението на майката към момчето е като към вещ, нещо, което й е в досада и тежест.

Темата със случая "Митко" в предаването "Още нещо" по NEWS7 коментираха Калина Иванова, управител на комплекс за психичноздравни услуги в столичния район "Слатина", кметът на района Антоанета Апостолова, юристът Иван Георгиев от Българския център за нестопанско право и Георги Павлов, който е един от хората, които се опитват активно да му помагат.

Кой е Митко

Митко живее сам в стара жилищна сграда в кв. "Редута". Семейството му е разбито и не полага нужните грижи за него. Майка му е сама, работи за 400 лв. и не успява да се грижи за Митко. Двамата живеят в два съседни апартамента на един етаж.

На всички нива се констатира, че майката не е адекватен настойник. В такъв случай по закон общината може да отнеме попечителските права, но това може да стане, ако има друго лице, което изявява желание да стане попечител – дори да не е негов пряк роднина.

Това обаче няма да реши проблема, смятат гостите. Според тях Митко има нужда не просто от грижи, а от социална среда, която го подкрепя. Според Калина Иванова от центъра за психичноздравни услуги в "Слатина" може да се търси вариант за настаняването на Митко в защитено жилище. В него освен да получи грижи и контрол, той трябва да получи възможност да овладее социални умения.

Законът не позволява адекватна подкрепа

Според гостите при сегашното състояние на закона и нивото на социалните услуги в България, единственото развитие на събитията би било Митко да бъде настанен в институция. Тогава обаче той е осъден на гражданска смърт, защото ще остане без попечител, но все още под пълно запрещение, и без възможност да инициира промяна.

Законът, който се прилага в такива случаи, е остарял, сбъркан и идва от сталинисткия и съветския режим от 30-те години на XX век. По думите на юриста Иван Георгиев запрещението, настройничеството и попечителството вече не се ползват като инструменти в европейските страни. Там функционира концепцията за "подкрепяща мрежа" и комплексна грижа на много нива социални услуги.

Какво може да се направи в рамките на закона и какви промени са необходими, за да се помага адекватно на хората в подобна ситуация? Чуйте дискусията в студиото на "Още нещо".

Най-четени
В момента:
13:30
Пътуване със CNN
14:00
14:05
Пътуване със CNN
14:30
Виното на Новия свят