понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Отбелязват с курбан трагедията в с. Бисер

Рейтинг:
2 0
Преди две години приливна вълна от яз. Иваново отне живота на 11 души

Навършват се две години от трагедията в с. Бисер. На 6 февруари 2012 г. стената на яз. Иваново се скъса и помете селото, а 11 души загубиха живота си.

Местните жители подготвят курбан, за да отбележат годишнината. Ритуалът започна в 10:30 ч. със заукопойна молитва, след което в реката ще бъдат хвърлени венци в памет на жертвите. След това местната управа ще раздава супа на мегдана, приготвена от 200 кг телешко месо.

Репортерът на NEWS7 Гергана Венкова посети Бисер и разговаря с оцелели от бедствието, почернило селото. Хората споделиха, че още не могат да забравят онази сутрин преди две години, когато цунами погуби съселяните им и разруши къщите на десетки семейства.

Днес щетите са възстановени едва наполовина. Средствата, събрани от дарителската кампания в размер на 2,5 млн. лв. не са били достатъчни, за да бъдат построени от кота 0 всички напълно разрушени домове. Все още 21 души очакват да им бъдат възстановени къщите. Кметът на с. Бисер твърди, че за целта са нужни около 1,5 млн. лв - средства, които общината трудно би могла да осигури.

Най-четени
В момента:
Екстремни експедиции
14:10
Световен пътешественик