понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Остеопорозата не боли

Рейтинг:
1 0
Хората често разбират за нея, когато регистрират последиците
Тагове:

Остеопорозата не боли. Проблемът при нея е, че хората разбират за болестта едва когато установят последиците. 40% от прешленните фрактури се случват без дори да разберем, каза в "Още нещо" по NEWS7 д-р Наталия Темелкова.

За остеопороза можем да говорим при счупвания след падане от собствен ръст, без да е оказан натиск и т.н. Основните рискови фактори са наследствеността, недостатъчната физическа активност особено в млада възраст, сериозните диети, които ограничават приема на калций и витамин D, прекомерната консумация на кафе, пушенето.

Рисковият период при жените е след 50, а при мъжете – след 65 години. Ключовата причина е отпадането на половите хормони, които поддържат основния баланс в костта. Хора с болна от остеопороза майка трябва да направят профилактични изследвания по-рано.

Остеопоразата се лекува, категорична беше д-р Темелкова. Друг е въпросът, че при нас балансът между профилактиката и лечението, не само на това заболяване, натежава повече към лечението. Но то е скъпо не само за държавата, но и за пострадалия и близките му.

Движете се, яжте мляко и не занемарявайте профилактичните прегледи при лекаря, посъветва д-р Темелкова.

Най-четени
В момента:
Египетската империя
00:50
05:25