понеделник - петък, 10:00 - 11:30

Нова манипулация дава шанс на болните от цироза

Рейтинг:
6 0
Методът повишава значително вероятността болният да дочака донор

Обучение по животоспасяваща манипулация на болните с цироза на черния дроб се провежда във Военно-медицинска академия.

Новото е т. нар. бриджинг или създаването на мост между актуалното състояние на пациента и това, което трябва да дочака преди трансплантацията. Подробности за операцията и обученията на хирурзите разказа пред репортера ни Габриела Андреева директорът на ВМА доц.д-р Крум Кацаров.

"Манипулацията е позната от 20 години, но при нас навлиза малко късно, основно по финансови причини. С тази процедура се елиминират два проблема, които погубваха пациентите, тъй като с познатите методи не можехме да овладеем кървенето. Около 3000 лв. струва самото изделие. Белгийски хирург провежда обучението на нашите лекари. Подготвили сме двама пациенти. Операцията може да бъде извършвана навсякъде, където има обучени лекари", каза д-р Кацаров.


В момента у нас за трансплантация чакат около 40 човека. Списъкът не е дълъг, тъй като смъртността е много висока, но с новото лечение шансът за оцеляване се повишава значително.

Huntur
Huntur
Похвално е, че се прави всичко възможно да се вкарват нови технологии в България в областта на здравеопазването. И без това сме толкова назад в това отношение
Huntur
Huntur
Прекрасна новина!
преглед на всички коментари (2)
Най-четени