понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Нова книга представя българския воин от Балканските войни

Рейтинг:
2 1
Втората част от трилогията на журналиста от Би Би Си Димитър Димитров излезе от печат

Излезе от печат втората книга от трилогията "Светът за българския воин. Балканските войни 1912 – 1913 г.". Неин автор е журналистът от Би Би Си и българолог Димитър Димитров, който гостува на предаването "Още нещо" по NEWS7.

В изданието са събрани многобройни илюстрации и текстове, които доказват славата на българския воин по време на двете Балкански войни. Използвани са материали, излизали по това време в редица западни периодични издания - британските Graphic, Illustrated London News и Times, френския L'Illustration, италианския Illustrazione Italiana и др.
Голяма част от снимките и картичките в книгата са били на първите страници на тези печатни издания.

По времето на Балканската (1912 г.) и Междусъюзническата (1913 г.) война нацията е била истински обединена около националния идеал.

Премиерата на книгата е на 5 февруари в зала "Тържествена" на Централния военен клуб. За своята творба авторът казва: "Балканските войни винаги са предизвиквали у мен дълбоко съжаление за пропуснатите възможности. Оказва се, че подобни чувства са изпитвали и западни кореспонденти, отразявали събитията от самия театър на военните действия".

Най-четени