понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Нова апаратура за недоносените бебета в Русе

Рейтинг:
0 0
Модерното оборудване за неонатологията е дарение от Силви Вартан

Отделението по неонатология в Русенската болница получи дарение от актрисата Силви Вартан – нова, модерна апаратура, която ще предпазва от усложнения преждевременно родените бебета. Дарението беше представено в крайдунавския град от Теофана Теохарова – председател на асоциация "Силви Вартан за България", и проф. Емилия Христова – експерт към асоциацията.

 

Източник: БГНЕС


Основен ресурс в новата апаратура е камерата за стерилен ламинарен поток, която стерилизира всички разтвори и предотвратява инфекции, както и лампата за интензивна фототерапия за лечение на болни от жълтеница бебета.

Досега в отделението е имало една подобна лампа, дарена преди около 20 години, отново от асоциация "Силви Вартан за България". В минали години се е налагало да се правят по шест обменни кръвопреливания на ден, които са продължавали по 3-4 часа и са представлявали риск за болните от неонатална жълтеница бебета. Сега подобни интервенции се извършват най-много един път в годината, а с помощта на втората лампа ще се помага на много повече новородени.

От отделението по неонатология благодариха със специално писмо на френската актриса и певица, която остава вярна на родината си България и не отстъпва от традицията да се грижи за здравето на българските деца.

Дарението, осигурено за неонатологията в Русе, е на стойност 50 хил. евро и вече функционира в АГ-комплекса към болницата. Това няма да е последното дарение за русенската болница, обещават от Асоциацията.

Най-четени
В момента:
01:30
Галактически пътеводител
02:30
03:20
Галактически пътеводител