понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Накъдето и да се обърнеш... виждаш времето

Рейтинг:
0 0
Никога не съм очаквала, че в България има толкова много, признава Мая Вапцарова

Накъдето и да се обърнеш... виждаш времето. Това е най-силното впечатление, останало в режисьора Мая Вапцарова, докато снима поредицата си от 12 филма, разкриващи неизвестни факти от националното ни наследство.

Никога не съм очаквала, че в България има толкова много. Ако и последното, което притежаваме като чувство и интелект си отиде изцяло, не знам какво ще настъпи по нашите земи, споделя Вапцарова.

В първия филм от поредицата, който се казва "Паметта на Родопите", зрителите могат да видят най-древния златен пръстен с надпис, който все още не е разчетен от специалистите.

Филмът документира и скелета на най-древното животно в Европа – дейнотериум, което е обитавало нашите земи преди 10 млн. години.

Представена е още една от най-старите игри, наречена "го", която е била своеобразен изпит на предвидливост и военна стратегия.

Уникалните находки са снимани в района на Хасковските минерални бани и около Първомай, Драгойна и Езерово.

Във втория филм – "Преди да тръгне времето", Вапцарова разказва за най-древните часовници, които са съществували по време на протоцивилизациите и са по-стари дори от мексиканските.

Находките са били открити и документирани в местността "Ангел войвода", близо до Хасковските минерални бани.

 

Най-четени
В момента:
02:05
Медицински новости с д-р Санджай Гупта
02:30