понеделник - петък, 09:45 - 12:00

МВР се опълчи на телефонните измамници с листовки

Рейтинг:
0 0
Не давайте пари на непознати под никакъв предлог, е най-важният съвет, който дават униформите

Телефонният измамник сюжета и хитрините си мени, но целта му остава една и съща: да заблуди хората от третата възраст и да им измъкне парите, спестявани левче по левче от мизерните пенсии. Колкото и да ги предупреждават от медиите и полицията, хората от третата възраст сякаш остават слепи и глухи и продължават да плащат данък лековерие на измамниците. Това вдигна на крак полицията във Враца, която предприе невиждана операция.

Посред бял ден полицията щурмува централната поща във Враца, където започна раздаването на новите пенсии след индексацията. Оказа се, че целта на акцията не е залавяне на опасен престъпник, а предотвратяване на неговите бъдещи престъпления, наречени телефонни измами. Защото всеки втори пенсионер във Врачанско е ставал мишена на атаки на измамниците по телефона и десетки възрастни хора продължават лековерно да плащат големи суми уж да спасяват близки и роднини, изпаднали в беда.

Листовките са с няколко кратки и ясни правила за защита от телефонните терористи, които не се свенят да ограбят и старци в инвалидна количка.

Не давайте пари на непознати под никакъв предлог! Това е първото предупреждение в листовката, която полицията във Враца раздава на пенсионерите, за да им помогне да запазят пенсиите си от измамниците. Статистиката сочи, че въпреки предупрежденията по медиите и срещите на полицейските квартални инспектори с хората, възрастните продължават да стават лесна плячка на фалшификаторите. Затова съветът на полицията е да сложат листовката до телефона и при опит за измама първо да видят какво пише в нея, преди да броят хилядарки на престъпниците.

Най-четени