понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Музей къта кондоми на 100 години

Рейтинг:
2 1
Има и бабини лекове за венерически болести

Презервативи на 100 години пази Музеят за история на медицината във Варна, който е единствен по рода си на Балканите.

Помещава се в сградата на първата дарителска болница по нашите земи, построена през 1869 г. със средства от завещанието на варненеца Параскева Николау и разкрива как и с какво са се лекували хората от древността до наши дни.

Над 10 хил. музейни единици, които проследяват историята на медицината от дълбока древност до наши дни, се съхраняват в културното здание.

Сред най-любопитните експонати е колекцията опаковки на презервативи, продавани у нас и в Европа в началото на ХХ век.

По онова време много се пропагандирало за спазване на висока лична хигиена и в частност за предпазването от т.нар. срамни болести, разказва уредникът на музея.

С цел здравна превенция на населението била регламентирана и проституцията в България. А на този, който все пак пипнел венерическа болест, му се предлагало нестандартно лечение.

Бабини лекове за различни болежки, преди още да имаме модерна медицина, също могат да се видят в залите на музея. Редом с тях са представени лечебните средства и практики, ползвани тогава.

Максимата, че всичко ново е добре забравеното старо, доказва набор хомеопатични препарати, използван у нас още през XIX век.

В залите на музея можете да се видят още възстановки на старинни лекарски и зъболекарски кабинети, инструментариум, апаратура и аптека от онова време.

Има също череп на 7000 години на млад мъж, живял във варненския край и още куп интересни артефакти.

Експозицията е събирана с години – с откупки и дарения на стари лекарски фамилии. През годините сградата, в която се помещава, е изпълнявала функциите на холерен изолатор, военен лазарет, градски родилен дом, противобясна и бактериологична станция.

За жалост, бъдещето на Музея за история на медицината е под въпрос, заради неуредици около статута му.

Най-четени
В момента:
Топ Гиър
17:00
18:30
18:35
Поколение Y
19:00