понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Любомир Минковски с уникална ретроспективна изложба

Рейтинг:
0 0
Представените 37 творби са събрани от фондовете на десетки обществени и частни галерии в цялата страна

Доайенът на художниците във Врачанско Любомир Минковски представи ретроспективна изложба за 80-годишния си юбилей, която се превърна в уникално събитие за региона. Причината е самобитният почерк на живописеца, чиито творби сякаш са излезли от приказките и пресъздават един различен и неповторим свят, където изкуството е не само красиво, но и по библейски мъдро.

Всяка картина на живописеца Любомир Минковски е като библейска притча, оживяла в наши дни. Представените 37 творби са събрани за изложбата от фондовете на десетки обществени и частни галерии в цялата страна. Те са правени в различни периоди от живота на художника, но общото между тях е изящният рисунък – сякаш не са докосвани с ръка и четка, а багрите са се смесили по чудодеен начин.

Авторът определя себе си като търсач на нови гледни точки в изкуството, заради което цял живот тича подир образа на съвършенството. Търси го неуморно в багрите, във формата и композицията, за да постигне нещо ярко и красиво, без да е шарено и крещящо.

В центъра на творчеството му е майсторският човек, от чиито ръце излиза чудото на сътворението: това е каменоделецът, зографът, резбарят, художникът - творецът като човешко копие на Бога. Ненадминати са и неговите портрети на Христо Ботев, Софроний Врачански, на митични образи като Икар.

Художникът е събрал мъдростта на познанието и в сборник разкази, илюстрирани собственоръчно. И както само той умее, е намерил хармонията в човешките стремежи и пориви от примитивните до модерните времена. Откривал ги е на скришни места в историческата памет: върху скални рисунки и надписи в пещерите край родното му Влашко село, или в приписките на монаси от средновековните манастири, където през XVI век една ръка е написала: "Исках да пиша без перо. С дървена клечка. Пробвах. Не става."

Но ние ще добавим, че човешкото послание остава в битка с времето и забравата – върху един лист хартия или в една картина.

Най-четени
В момента:
Чиста наука
09:10
Чиста наука
10:00
10:10
Липсващото звено