понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Лекарствата в Гърция поевтиняха с 50% за година

Рейтинг:
0 0
Репортерът Моника Гаджанова отиде в южната ни съседка, за да провери как се случва това

На прага на поредната заплаха от повишение на цените на лекарствата, репортерът Моника Гаджанова отиде в Гърция, за да провери как така цената на лекарствата е паднала с 50% за година и предстои да падне с още 15%. 

Отговорът е в електронната система, която затваря кръга пациент-лекар-фармацевт-здравна каса и на практика не позволява никакви злоупотреби. Тя не допуска лекарят да изпише лекарство, което не е за това заболяване или пък е в по-голям грамаж.

"През 2002 г., когато се създаваше Здравната каса, ние трябваше да заделим 3,7 млн. долара за такава система. Тя беше на 90% готова, но се отказахме да я вземем, не платихме и т.н. Сега трябва да похарчим 6,3 млн. евро за електронно здравеопазване", обясни Гаджанова в "Още нещо" защо при нас монополите с лекарствата, злоупотребите и реекспортът все още са нерешен проблем.

Новината за увеличението на цените тя нарече пробен балон – да се види колко могат да понесат хората. 

Решението да не ни изписват скъпи лекарства е да имаме рецепти по химически състав. Така, когато отидем в аптеката, там ще ни покажат списък с лекарства, които отговарят на този химичен състав и ние можем да си изберем, посочи тя.

Най-четени
В момента:
Еволюцията на огнестрелните оръжия
07:10
Чиста наука
08:10
Чиста наука