понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Килийното училище в Г. Оряховица се руши

Рейтинг:
0 0
Две години проектът за реставрирането му отлежава в чекмеджетата на Министерския съвет

Най-старото килийно училище в Горна Оряховица е на път да се срине до основи. Преди две години граждани сформират инициативен комитет, който безуспешно се бори да спаси сградата с над 200-годишна история.

Първото килийно училище в Горна Оряховица няма покрив, а ако не се вземат спешни мерки, е въпрос на време е стените му също да се сринат.

"Килийното училище не може да издържи на атмосферните условия през есента и зимата, а и ще се срути до основи... 166 хил. лв. е проектът, който обхваща цялостното възстановяване на класните стаи, на плочите, където са писали децата", казва председателят на инициативния комитет Събка Стоянова.

Зидарията трябва да се демонтира, защото е напукана и е от кирпичени тухли, които не могат да издържат вече. Трябва да се възстанови абсолютно всичко със съвременни материали, като се запази автентичният вид. 

Преди две години 17 жители на железничарския град сформират инициативен комитет под егидата на кмета на града инж. Добромир Добрев, който разработва проект за цялостното реставриране на сграда. Той е изпратен до междуведомствената комисия към Министерския съвет за отпускане на средства за възстановяване. Вече две години проектът стои по папките и не е разгледан.

А хората разказват, че мястото, освен своя просветен облик, пази и революционния дух на Горна Оряховица и не спират да вярват, че пари ще бъдат намерени и килийното училище ще продължи да съществува.

Най-четени
В момента:
Избранное
21:00
Пътуване със CNN
21:30
22:00