понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Карнавал на смеха и политическата сатира

Рейтинг:
2 0
"Златното магаре" радва отново жителите на Дулово

След 25 години мълчание в културния календар на град Дулово възкръсна единственият в североизточна България карнавал на смеха и политическата сатира "Златното магаре".

Форумът е събирал ежегодно хората от 1970 г. до 1988 г., след което прекъсва за четвърт век. Сега точно на празника на град Дулово карнавалът е възстановен, превръщайки се в истински празник за малки и големи.

Фестивалът беше открит с конницата на Аспарух, от чийто род – Дуло, идва и названието на добруджанския град Дулово. След това в рамките на няколко часа над 500 участници показаха с повече от 100 сценки и скечове как виждат днешната родна действителност. Разбира се, най-възторжени бяха най-малките.

Докато младите разиграваха герои от приказките, фолклора или литературните герои, то възрастните участници карнавализираха онова, което е най-голямата им тревога и ежедневни страхове - здравната и пенсионната реформи, неизпълнените обещания на депутатите и стандартът им на живот, различен от този на обикновения българин, наближаващите избори и политизирането на всичко. Във всичко обаче дуловци намериха забавлението, вица, доброжелателната насмешка над пороците ни.

Ръководството на града е решило не само да възроди традицията на "Златното магаре", но и да го превърне първо в регионален, а след това и в национален карнавал на съвременната българска сатира.

Най-четени
11:10
Срещу стихиите
12:10
Екстремни експедиции