понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Караш без книжка, взимат ти колата?

Рейтинг:
0 0
Сега има вратички в закона, които улесняват промъкването на рецидивистите между капките

Полицаи от Враца предлагат да скочат санкциите срещу шофьорите без книжки, защото те се превръщат в напаст за сигурността на движението по пътищата и улиците в региона. Скандал предизвика залавянето на рецидивист, който от пет години нагло шофира без документи, въпреки че многократно е залавян от пътните патрули и са му налагани предвидените от закона глоби, които явно не вършат никаква работа.

Скандалният случай преля чашата на търпението на катаджиите и те настояват за промени в законите.

41-годишният мъж от врачанското село Лесура предложи рушвет на полицаите, след като го заловили за пореден път да шофира без свидетелство за управление на МПС. Опитът му да се отърве с подкуп обаче завършил зад решетките в полицейския арест във Враца.

Това е четвъртият случай през последните няколко години, при който мъжът попада в полезрението на полицията. Той шофира, без въобще да притежава свидетелство за управление на моторно превозно средство. Първите два случая са от 2010 г., през 2012 г. отново е спрян и тогава отново отказва да бъде тестван за употреба на алкохол.

Досега винаги се е отървавал само с административни санкции.

Оказва се, че това е само върхът на айсберга от множество неправоспособни водачи, които безнаказано участват в движението и носят риск от тежки произшествия.

Полицията алармира за несъвършенства в законите, които позволяват да се случват такива куриози и нарушителите да се отървават с минимални административни глоби. Статистиката сочи, че само през септември в областния град са заловени 20 души да шофират пияни, 12 са отказали теста с дрегер, а за хванати без книжки се съобщава почти всеки ден в полицейския бюлетин.

Според катаджиите има вратички в закона, които улесняват промъкването на рецидивистите между капките, затова трябва да се вземат много по-драстични мерки при подобни нарушения. Някои предлагат и крайна мярка - отнемане на автомобила на рецидивистите, за да се сложи край на това позорно явление, което е част от необявената война по пътищата.

Най-четени