понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Какво е общото между българските и индийските танци

Рейтинг:
6 0
Движенията са почти идентични, смята Рилла Хота

Танцът е изкуство, което съвместява обаянието на музиката, актьорското майсторство и, разбира се, красотата на движенията. Няма спор, че всеки етнос, всяка нация има свои характерни обичаи, вплетени по уникален начин във фолклорните танци.

За България, както и за много други държави индийските танци са екзотика. Най-ранните археологически доказателства за тяхната поява са от преди 6000 години. Това разказа известната изпълнителка на класически индийски танци Рилла Хота, която беше в България по специална покана на наш фолклорен ансамбъл.

"Аз съм много щастлива да съм в България, за да представя този вид танци. Мисля, че българите сте много щастливи хора. Вие всички винаги сте усмихнати и се смеете често. Това е моето най-положително преживяване в международен план", казва Рилла.

Танцът е много важна част от философията, бита и културата на Индия. В древността се е танцувало само в храмовете като молитва към боговете или разказ за тях. Движенията обединяват философия, театър, пантомима и музика, но преди всичко говорят за различно светоусещане.

"Много често ме питат защо индийците са толкова щастливи и защо те винаги се усмихват. Аз бих казала, че причината е духовната култура на страната ни. Ние имаме много силна семейна връзка и подкрепа. До известна степен всичко зависи и от философското разбиране за карма – вярата, че всичко, което направиш, се връща при теб", смята Рилла.

"Която и култура да погледнете, в който и да е край на света, ще откриете едни и същи символи и вярвания. Всичко е много близко до природата, а танцът е израз на това. Танцът е най-доброто, което сме. Той разбива всяка бариера между различните култури, националности и държави", допълва индийската танцьорка.

Въпреки че в Индия има най-различни стилове танци, основните са три – фолклорни, класически и модерни, а всеки регион си има и свои специфики. Това е характерно и за нашите народни танци.

"Оказва се, че има много общи неща между това, което тя прави, и това, което ние правим. В процеса на работа, докато създавахме танца, се опитвахме да постигнем някакъв синхрон на движенията и се оказа, че има начин как нейните движения някак да съответстват на нашите", обяснява Лилия Георгиева.

"Движенията с краката, мисля, че тези движения от вашите танци много приличат на движенията с краката в индийските класически танци. Ние имаме много активно танцуване с горната част на тялото и главата. Тези движения се наричат мудри, това е малко по-различното между двете техники на танцуване. Но определено сложните движения с краката са почти идентични", категорична е Рилла.

Изпълнителката на традиционни индийски танци се нуждае от сериозна подготовка, преди да излезе на сцената, която трае цели четири часа. Усещането е мистично, дори когато само наблюдаваш. Всяка точка от грима, всеки накит и детайл от костюма имат своето конкретно значение и се слагат в определен ред - и то при пълна тишина.

"Всяка нация изразява своята идентичност чрез танца. В танците има скрити много послания. Много мъдрост има в тях, много символика. Чрез тях ние разказваме историята на света. Хорото всички определят като една магия. Когато заиграят всички в този хват – ръка за ръка и толкова много хора са в един ритъм, толкова много сърца туптят в този ритъм, е едно невероятно усещане", обяснява Евгения Грънчарова, ръководител на танцов клуб за фолклорни танци.

"Има поверие, че българите и индийците са били едно цяло в определен древен момент във времето. Аз не знам дали историята потвърждава това, но цялата идея за това събитие се роди в този дух. Ние решихме да представим общо изпълнение и да обединим двете култури заедно, чрез традиционните танцови форми и да се забавляваме", завършва Рилла.

Най-четени
В момента:
Мегастроежи
21:00
Топ Гиър САЩ