понеделник - петък, 10:00 - 11:30

Как ще се отрази на ЕС газовият договор между Русия и Китай

Рейтинг:
2 0
Коментар на гл. асистент д-р Александър Сивилов

Газовият договор, сключен между Русия и Китай, безспорно ще рефлектира върху Европейския съюз (ЕС), коментира в предаването "Още нещо" по NEWS7 гл. асистент д-р Александър Сивилов, преподавател в Софийски университет "Свети Климент Охридски".

Това няма да се случи веднага, но може би към 2018 г. Москва ще има готовност да намали доставките си на газ към Европа. 46 общи договори за икономическо взаимодействие подписаха в Шанхай двете страни, припомни д-р Сивилов. Най-важният от тях е газовият договор, който предвижда в рамките на 30 години Русия да доставя газ на Китай за официално обявената сума от 400 млрд. долара. Като резултат от това Москва би могла да намали зависимостите си от европейските пазари.

На този етап обаче Европа все още има възможност да търси взаимодействие с Русия, коментира експертът. Той определи договорът между Москва и Пекин като голям дипломатически успех, но не изключва възможността по-късно между двете сили да възникне сблъсък на интереси на територията на Азия.

Най-четени
В момента:
Еволюцията на огнестрелните оръжия
20:00
21:00
Топ Гиър Америка
22:00
22:05
Южният Пасифик