понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Изборите в Македония и македонският избор

Рейтинг:
1 0
Анализ на ситуацията в нашия регион от журналиста Николай Кръстев

След изборите в неделя управляващите в Македония остават на власт. Президентът Георге Иванов пък спечели втори мандат. Той обаче влиза в него в много деликатна ситуация, тъй като няма подкрепата на албанците, коментира в "Още нещо" по NEWS7 журналистът от БНР Николай Кръстев.

Той прогнозира, че Македония скоро няма да стане член нито на НАТО, нито на Европейския съюз. Стабилността в страната е нещо, за което човек трябва да се тревожи, тъй като проблемът с албанската общност е отворен, а идеята за Велика Албания не е забравена. Административният апарат е страшно надут и чиновниците са двойно повече, отколкото у нас. Освен това страната има проблем с всеки от своите съседи.

Николай Кръстев е скептичен и дали новите стари управляващи ще могат да решат проблема с името на страната. В момента там няма нито обществената визия, нито обществения капацитет за консенсус по този въпрос, отбеляза журналистът и добави, че в момента на дневен ред са икономическите теми.

Той подчерта, че е важно на Балканите да има мир, пък бил той и студен. Изрази обаче притеснение, че концентрирайки се прекалено в украинската криза, пропускаме да видим какво става по нашите граници, а тук текат "интересни процеси".

Най-четени
В момента:
Екстремни експедиции
14:10
Световен пътешественик