понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Има ли епидемия от птичи грип в "Сребърна"

Рейтинг:
0 0
Еколози искат по-задълбочени изследвания, местните власти не разрешават

След неочакваното откриване на 21 мъртви пеликана в резервата "Сребърна", тези дни бяха имаше шест нови случая на мъртви птици.

Лабораторният анализ при първите 21 птици беше категоричен – причината е вирусът на птичия грип. Бяха приети спешни мерки на заседание на областната епизоотична комисия в Силистра, които ограничаваха лова, транспортирането и търговията с птиче месо.

Населението на село Сребърна, влизащо в трикилометровата защитена зона, беше предупредено да не си пуска домашните птици навън.

Очакванията, че в пеликановата колония няма да се открият повече мъртви птици, обаче не се оправдаха. Второ посещение тези дни разкри нови смъртни случаи на редките пернати.

Помощ за изясняване на причината за случващото се с колонията на пеликаните предложиха от спасителния център "Зелени Балкани" в Стара Загора. Природозащитниците са убедени, че трябва да се разшири токсикологичният анализ.

За по-всестранни и задълбочени изследвания на умрелите птици се застъпиха и от Българската академия на науките.

От Областната дирекция по безопасност на храните обаче не разрешиха вземането на проби, тъй като това по правило не се допуска при обявено огнище на птичи грип и предприети мерки. Разговорите по това искане обаче ще продължат.

И еколози, и ветеринари, и служители в резервата се молят заразата да си вземе своето и да си тръгне.

Така редките красиви птици ще могат да радват и това лято стотиците посетители на световноизвестния резерват.

Най-четени