понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Горнооряховчанка майстори уникални кукли в носии

Рейтинг:
0 2
Работи като счетоводител, но в свободното си време създава истински произведения на изкуството

Единствени по рода си кукли, облечени в български народни носии, майстори 40-годишна жена от Горна Оряховица. Гергана Белчева отскоро се занимава с нетрадиционното хоби, а интересът към него се отключил заради любовта й към българските традиции и обичаи.

Гергана работи от дълги години като счетоводител във Велико Търново, но днес е горда майсторка на кукли. Идеята за направата им се заражда спонтанно, преди два месеца. 

Преди да направи първата кукла, жената дълго време обмисляла от какво да бъде изработена, какви шевици и български мотиви да вмъкне в носията й, за да изглежда напълно автентична и традиционна.

Гергана споделя, че й се отдава да майстори подобни кукли, тъй като таланта е наследила от майка си, която била шивачка. Всяка от тях изработва ръчно в продължение на три часа.

"Абсолютно всичко се шие на ръка, няма машина, защото елементите са много малки и няма как да бъдат изработени на машина. Засега ги изработвам по моя преценка и смятам, че се харесват", разказва майсторката, която вече е изработила над 30 кукли.

Към куклите на Гергана вече има проявен интерес и произведенията се продават както в магазини в страната, така и на българи зад граница. Следващата идея, която в момента разработва, е направата на кукла момче в традиционна българска носия. 

Най-четени
В момента:
Новите досиета
16:30
Пътуване със CNN
17:00
18:30