понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Година ходене по мъките, за да пуснеш млекомат

Рейтинг:
0 0
Производител в Силистра не спира да се пита защо всичко трябва да е толкова трудно

Животновъд пусна в действие първият млекомат в Силистра. Оказва се, че стопанинът е предприел тази стъпка в опит да спаси малкото си стопанство, което селектирал сам.

Атанас Атанасов е магистър по икономика, но се занимава с животновъдство повече от 10 години. Има 26 дойни крави и от няколко дни може да се види на пазара в Силистра да продава прясно мляко чрез първия млекомат в региона.

Опитвайки се безуспешно да затвори цикъла, като си направи мини мандра, младият животновъд среща непреодолими трудности и млекоматът се оказва единственото решение за момента. Макар и след цяла година битка за разрешителни, машината най-после е инсталирана.

Атанас обаче не спира да се чуди защо всичко трябва да е толкова трудно:

"Не знам защо така го направиха, просто не виждам смисъл в цялата ситуация – сирената, кашкавалите, млечните продукти да се повишават в магазинната мрежа, а изкупната цена на млякото да намалява. Просто няма никакъв протекционизъм от гледна точка на държавата по отношение на вноса на продукти. В Европа субсидията на животно, на крава в частност, е 1000 евро. Защо в България е 100 евро? Защо? Нима ние не сме пълноправни членове на Европа? Ами като не сме, да ни третират по друг начин."

Най-четени
12:00
12:05
Уикенд
12:20
Порталът