понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Галерия под звездите радва Мездра

Рейтинг:
0 0
Пешеходната алея на малкия град стана една от най-големите изложбени зали на открито

За шести път Мездра е домакин на симпозиум по скулптура, който се провежда на всеки две години с участието на скулптори от цялата страна и гости от чужбина.

Инициативата възниква преди 10 години с подкрепата на Швейцарски фонд за изобразителна култура и постепенно превърна пешеходната алея на малкия град в една от най-големите изложбени зали на открито с дължина близо 2 км.

След цял месец упорита битка с каменния блок всеки участник в симпозиума дарява своята творба на общината и така десетки фигури и композиции са подредени по пешеходната алея от единия до другия край на Мездра.

Симпозиумът и галерията на открито са в прослава на един изключително пластичен материал – белият варовик, наречен още врачански камък, който се добива само в община Мездра и се изнася по цял свят. Тук е и центърът на художественото каменоделие у нас, което води началото си още от античността.

Симпозиумът завършва на 9 юли с експониране на новите каменни пластики в градската галерия на открито. Те вече добиват мездренско жителство за вечни времена и ще радват сегашните и бъдещите поколения.

По този начин оригиналната белокаменна експозиция ще наброява 36 творби на 28 автори от цялата страна и на гастролиращи ваятели от Испания и Румъния.

Най-четени