понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Габрово пропищя от некачествен ремонт

Рейтинг:
0 0
Хората са недоволни, защото домовете им отново са били във вода

Некачествен ремонт на улиците в Габрово предизвика недоволството на жителите на един от големите квартали в града. Хората са убедени, че не водната стихия, а общината е виновна за наводнените им къщи след обилните валежи миналата седмица.

Общината направила основен ремонт на улиците в града преди два месеца. Оказва се обаче, че пътят е с обратен наклон и извършеният ремонт е некачествен. Хората са недоволни, защото за пореден път домовете им били във вода след поройните дъждове.

"Махнали са бордюрите, всичко в момента пред вкъщи е една голяма яма. Всичките проблеми идват от този асфалт, който направиха. Прибраха парите, пък ние ще мизерстваме тук", недоволства потърпевшата Марийка Тодорова.

Пострадалите семейства са категорични, че ще подадат жалба и настояват за спешен ремонт от общината.

"В общината, в областната - навсякъде ще подадем жалби, защото не бива да продължават тези немарливи отношения", споделя друг потърпевш.

Хората са притеснени, защото голяма част от градините и земеделската продукция са засегнати след сериозното наводнение.

"Възмутена съм, тъжна съм и бясна. От некадърни изпълнения, от хора, които си мислят, че могат да правят нещо и го правят без ръце и без мозък, предполагам", казва потърпевшата Пена Терзиева.

От общината казват, че направили проверка и нямат вина за този проблем. Обещават, че ще отделят необходимите финансови средства и ще направят ремонт до края на седмицата.

"Има мерки, които биха могли да бъдат взети за предотвратяване на бъдещи наводнения, необходимо е асфалта да се ограничи с бордюр и евентуално водата да се насочи с бетонов улей по надлъжния наклон на улицата", казва инж. Деян Дончев от Звеното за изпълнение на воден проект в Габрово.

Наводнени къщи има и в няколко други габровски квартали. Хората се надяват при следващия дъжд домовете им да останат сухи и проблемът с пътната инфраструктура да бъде окончателно решен.

Huntur
Huntur
Местните се опасяват, че може не само да не получат средства за водния цикъл, но и да им се наложи да връщат вече изразходваните, както и тези за прословутия тунел под Шипка. Сроковете изтичат, ремонтите се бавят, градът е потънал в прах, а общината пълни пощенските кутии на гражданите с декларации-обещания, че до средата на 2015 г. всичко ще бъде оправено. Габровци обаче припомнят, че миналата година получаваха подобни листовки и тогава сроковете на Христова бяха за средата на 2014. Опасенията се превръщат в големи тревоги, защото на среща в града дори Росен Плевнелиев изразява притесненията си, задавайки въпроса: „В Габрово да не стане като с водния цикъл във Враца, където бяха установени огромни злоупотреби и никога няма да си получат парите, тъй като са и обект на проверките на ОЛАф?". Схемата, в която водещата роля е на Томислав Дончев, беше обект на разработка и от страна на ДАНС но всичко потъна в папките по времето, когато министър на вътрешните работи бе Цветан Цветанов. Именно собственикът на верига от апартаменти в столицата лично лобира за Томислав Дончев и неговата клика от партийци в ГЕРБ. От потуления доклад на ДАНС става ясно, че в Габрово е структурирано тайно сдружение от няколко лица, чиято основна дейност е да извършват съгласувано в страната или чужбина престъпления, за които е предвидено повече от три години, представляващо организирана престъпна група (ОПГ) по смисъла на член 93, алинея 20 от Наказателния кодекс. В случая групата е специализирана в създаването, организирането и подкрепата на фирми изпълнители и подизпълнители на проекти, финансирани по фондовете на Европейския съюз и други международни програми. Това се осъществява чрез длъжностни и документни престъпления, административни нарушения и произтичащата от тях нелоялна конкуренция.
Huntur
Huntur
Не е случайно, че бившият говорител на габровската радиоточка и неговите приближени са разследвани за изразходването на близо 126 милиона лева европейски пари, които са похарчени за така наречения воден цикъл в града. Шокът при изпълнението на строителните работи е огромен, защото се полагат тръби - внос от Македония, които са много по-скъпи от произвежданите от няколко фирми подобни тръби в самото Габрово. Така вмесПо същото време Европейската служба за борба с измамите ОЛАф към Европейската комисия вече работи по сигналите срещу кандидата за евродепутат Томислав Дончев. Не е случайно, че бившият говорител на габровската радиоточка и неговите приближени са разследвани за изразходването на близо 126 милиона лева европейски пари, които са похарчени за така наречения воден цикъл в града. Шокът при изпълнението на строителните работи е огромен, защото се полагат тръби - внос от Македония, които са много по-скъпи от произвежданите от няколко фирми подобни тръби в самото Габрово. Така вместо част от европейските средства да влязат в частния бизнес от региона, със сигурност са напълнили джобовете. на политици комисионери. Дори най - заклетите гербаджии в Габрово вече са наясно, че проблемите на града и липсата на пари не са заради това, че общината е управлявана от кметицата на ГЕРБ Таня Христова, а централната власт е на БСП и ДПС.
Huntur
Huntur
ОЛАФ разследва Томислав Дончев Група строители в центъра на Габрово събират в количка чакъл и после я изсипват в отводнителна шахта. След това отгоре минава валяк и отъпква 2-сан-тиметров асфалт върху стари изкопи. Лунният пейзаж е като от черна комедия. В резултат на доброто управление и усвояване на европейските пари от 2007 година насам Габрово днес прилича на сирийския град Алепо след 9-дневни-те бомбардировки от страна на Башар ал Асад. Улиците на световната столи- Jm ца на хумора са мръсни, прашни, а на повечето места асфалтът остава достижение на цивилизацията, непознато за този иначе красив край от родината ни. По същото време Европейската служба за борба с измамите ОЛАф към Европейската комисия вече работи по сигналите срещу кандидата за евродепутат Томислав Дончев.
преглед на всички коментари (5)
Най-четени
В момента:
Липсващото звено
10:35
Липсващото звено
11:00
11:10
Пътуващи бизнесмени
12:00