понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Снимат филм и за Софроний Врачански

Рейтинг:
1 0
"Грешникът светец" разказва за делото на големия български възрожденец

Днес е Софрониевден и Българската православна църква чества св. Софроний еп. Врачански, канонизиран точно преди половин век. Любопитно е, че тази година се навършват 250 години от първия препис на Паисиевата история, който той прави още като селския поп Стойко в родния си Котел. Във Враца решиха нестандартно да почетат светеца и неговото дело на ползу роду.

След като преди четвърт век издигнаха най-големия паметник на Софроний Врачански у нас, хората от Враца решиха да популяризират неговото дело и на филмовия екран. Инициативен граждански комитет събира дарения и започна снимането на художествено-документален филм "Грешникът светец" за големия български възрожденец, народен будител, духовен и политически водач. Режисьор и оператор на лентата е Искрен Красимиров, който в чест на Софрониевден показа първите заснети кадри за великия наш възрожденец, чието дело е все още малко познато и неоценено по достойнство.

Промоцията на първите кадри от филма бе на благотворителна изложба, която децата от начално училище "Софроний Врачански" организираха като част от дарителската кампания. В нея вече се включиха над 50 общини, фирми, бизнесмени и частни лица от цялата страна, като колективен дарител участват и 400-те ученици и те събраха повече от 2 т хартия, за да помогнат на филма за своя патрон.

Във филма участват известни наши историци, музейни работници и духовници по пътя на Житието от Котел и Арбанаси до Враца, Черепишкия манастир, Видин и Букурещ. Предвидени са атрактивни възстановки на знаковите моменти от страданията и чудодейното оцеляване на възрожденеца, който за един мимолетен човешки живот пораснал от селски поп до народен пастир, архиерей български, духовен и политически водач на своя поробен народ към знанието и свободата.

Най-четени
В момента:
Секретни мисии
09:00
09:10
Секретни мисии
10:10
Пътят до Рио