понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Един обикновен човек мечтае за необикновена България

Рейтинг:
17 0
Мюсюлманин от кърджалийско село вярва, че в България може да се прави почтен бизнес

50-годишният Баязид Чаушев е роден и израснал в китното родопско село Бял Извор. До 2007 г. работи като миньор. След трагичен инцидент в мината губи способността да движи краката си и остава инвалид.

"Инцидент, случайност, не знам, правихме всичко, каквото трябва, но се случва. Рудник е. Съдба! Каквото дойде, ще го търпим. Продължаваме напред. Аз съм и мюсюлманин. Ние не се отчайваме. Нямаме право. Аллах е навсякъде и той помага", казва Баязид.

В Бял Извор българи и турци живеят като братя.

"Разделението знаете ли къде е? Само в правителството. Ако ви кажа колко много приятели българи имаме, дето се срещаме, поздравяваме. Ние тях за Великден, те нас за Байрама, подкрепяме се. В нашия район българи и турци не се делим. Но правителството си е така, те си делят", твърди съпругата му Гюлбеяз.

Сега Баязид иска да създаде сдружение, наречено "Заедно", с надеждата, че в България може да се прави почтен бизнес на принципа на кооперацията.

Бившият миньор е изготвил списък с правила, които трябва да се спазват от членовете на сдружението. Всеки, който не се  противопоставя на забраните, може да участва.

"Трябва много хора да участват, от всички краища на България – Кърджали, Смолян, София, Пловдив. Обикновени хора – богати, бедни - няма значение. Турци, българи, цигани - няма значение, важното е да е почтен. Важното е като дойде в дружеството, да работим заедно и да вървим напред, да печелим", споделя мъжът.

Трудностите и опитът са научили съпругата на Баязид да бъде реалист. Тя вижда отчуждението в хората и е загубила надежда за промяна. Подкрепя мъжа си, но не вярва в реализацията на проектите му.

Най-четени