понеделник - петък, 09:45 - 12:00

Дунав разруши кейовата стена на Русе

Рейтинг:
0 0
Съоръжението предпазва пристанище и жилищни сгради от наводнения

Високите пролетни води на река Дунав заедно с последните наводнения в Западна Европа и Сърбия са увредили сериозно кейовата стена на Русе.

След спадането на нивото на реката станало ясно, че част от камъните са се откъртили. Стената гарантира безопасността както на пристанище "Пристис", така и на намиращите се наблизо жилищни постройки.

Ако продължи рушенето, ще бъдат засегнати още кейовата ивица и пешеходната зона край Дунав, съобщи обясни директорът на дирекция "Обществен ред и сигурност" в общината Спасимир Димитров.

Ситуацията допълнително се усложнява от избуялата растителност наоколо. Освен това местни хора са направили импровизиран басейн за къпане, използвайки част от откъртените камъни.

Източник: БГНЕС

Община Русе е готова с проект на стойност 1,8 млн. лв за рехабилитация на стената. Идеята е да се запази и оригиналният й каменен вид, за да не се наруши архитектурният облик на района. 

Предвидено е да се използват съборените от водата блокове, както и да се добавят нови. Проблемът е, че в Русе не могат да се намерят каменоделци, които да обработят камъните, обясняват от общината.

Най-четени
В момента:
Топ Гиър Америка
18:00
18:10
Липсващото звено
18:35
Липсващото звено
19:00